Waarom ben ik nou eigenlijk gaan bloggen met de kinderen?
Het is natuurlijk erg leuk om te doen, maar leuk is niet genoeg...

Mijn hoofdvraag voor mijn onderzoek gaat erover hoe ik kan zorgen voor intrinsieke motivatie. In dit artikel van Hans van der Loo kun je lezen over motivatie 3.0. Dit is de soort motivatie die ik wil zien bij kinderen!
Tijdens het bloggen mogen de kinderen zelf weten wat ze schrijven. Ze hebben van mij een aantal richtvragen gekregen omdat het andres te moeilijk wordt voor kinderen uit groep 6. Het gevoel van autonomie wordt dus zeker aangesproken. De kinderen zijn verantwoordelijk over hun eigen site. Ook kunnen ze hun eigen visie hierin kwijt. De kinderen mogen van mij (graag zelfs!) schrijven over hoe ze over de onderwerpen denken, wat ze van de lessen vonden. Ook verbinden kan ik wel plaatsen in het bloggen, diversiteit benutten. Veel van de kinderen die geblogd hebben, zijn op zoek gegaan naar filmpjes, foto's en andere diverse dingen. Meesterschap houdt in dat kinderen hun sterke kanten erkennen en zichzelf kunnen verbeteren. Dit komt terug in het bloggen doordat we elkaar feedback zullen gaan geven. Hierdoor kunnen kinderen zich daarna weer verbeteren.

"Zet leerlingen op een slimme manier in bij de implementatie van ICT en sta versteld van de opbrengst voor uw school! Dat is in één zin de boodschap van deze publicatie."  (zie hiervoor: artikel kennisnet)

Hoe kun je ICT beter laten implementeren op een basisschool dan door kinderen zelf ICT te laten maken? Ik laat de kinderen bloggen, dus ze zijn in principe ICT aan het implementeren, zonder dat ik er iets mee te maken heb. Zoals de titel van het artikel al zegt, "Gebruik de ict-leer-kracht van leerlingen, Leerlingparticipatie versnelt het gebruik van ict op school.", moet je de ICT skills van de kinderen gebruiken!
 

Stage

06/08/2012

1 Comment

 
Vandaag op stage moest ik weer een tool uitproberen. Een tool is het niet geworden, iets anders zeer interessants zeker wel! Ik heb de kinderen aan het bloggen gezet, en wel met Weebly! In de methode Natuniek zijn we nou aan het werken met het hoofdstuk 'communicatie'. In de extra les mochten de kinderen een website bouwen. Mijn mentor heeft de lessen maar overgedragen aan mij zodat ik hier creatief mee aan de slag kon.

Kinderen vinden werkboeken invullen saai! Dat is ondertussen wel duidelijk. Hier wilde ik dan ook iets anders voor vinden. Aangezien de volgende les over 'weblog' ging en de extra les over het bouwen van een website, heb ik ervoor gekozen om de kinderen meteen al aan het bloggen te zetten. Ik heb klassikaal een instructie gegeven over hoe het allemaal moest, ik heb een voorbeeld site gemaakt op het digibord zodat de kinderen het stap voor stap kunnen zien. Vervolgens heb ik ook een brief uitgedeeld met daarop stapje voor stapje hoe het werkt.

Toen heb ik een les gegeven over 'de tv', met proefjes en uitleg. In plaats van het werkboek invullen heb ik de kinderen de opdracht gegeven om er een blog over te schrijven. Deze opdracht zit in de weektaak omdat er niet genoeg computers zijn voor alle kinderen. Nu mogen de kinderen zelf kiezen wanneer ze inplannen om de website te gaan maken. Ik ben heel erg benieuwd naar de blogs van de kinderen! Volgende week gaan we er verder mee aan de slag!