De eerste week van de minor Kinderen, Leren & Media zit er op en ik heb veel nieuwe dingen gezien en ontdekt. Ik kan werken met bitstrips, imindmap, timerime en heb zelfs twitter aangemaakt en ben hiermee aan  de slag gegaan. Dit alles zal ik per week bloggen. Per tool die we hebben behandeld zal ik vertellen wat ik ermee heb gedaan en wat de mogelijkheden zijn voor in het basisonderwijs. Ook mijn ervaringen over de minor zal ik natuurlijk beschrijven.

Doelen.
Uit de mindmap die ik afgelopen week heb gemaakt heb ik drie persoonlijke doelen opgesteld waar ik tijdens deze minor aan wil gaan werken. Deze doelen heb ik SMARTI geformuleerd.

- specifiek
- meetbaar
- acceptabel
- realistisch
- tijdsgebonden
- interessant en inspirerend

Doel 1:
Ik wil na 10 weken didactisch betere lessen kunnen geven waarin ik
nieuwe media gebruik als middel om dit te bereiken.

Doel 2:
Na 10 weken wil ik veel tools, apps, sites en andere nieuwe media
ideeën kennen en kunnen inzetten in mijn lessen.  

Doel 3:
Ik wil in de komende 10 weken een inspiratiebron worden voor collega’s  
op het gebied van nieuwe media.

Ik ben benieuwd waar ik over 10 weken ben m.b.t. deze doelen. Ik zal het opschrijven in mijn blog die ik wekelijks zal gaan bij houden.
 

Imindmap

05/08/2012

0 Comments

 
Woensdag, zijn we aan de slag gegaan met imindmap, een gratis programma om een woordweb digitaal te maken.

Gebruik in het onderwijs.
Imindmap is erg gebruiksvriendelijk en kan makkelijk door kinderen worden gebruikt. Het is een leuk middel om je les te beginnen als het over een nieuw onderwerp gaat omdat het op het digibord heel goed samen te doen is. Ook kunnen kinderen er zelfstandig mee aan de slag. Het is belangrijk dat kinderen weten waar ze allemaal over kunnen nadenken voordat ze ergens aan beginnen, een mindmap is hier een leuk en handig middel voor.  Imindmap is heel overzichtelijk omdat bij elke tak een andere kleur gekozen  wordt. Ook kan overal een plaatje bij gevoegd worden, dat je zelf uit moet kiezen.

Mijn ervaring.
In een groepje hebben we een mindmap gemaakt over ict op de basisschool. We hebben drie takken gemaakt aan de hand van de vragen van Aukje Meens die we verder hebben uitgewerkt. Hieronder zie je onze mindmap.
 
 
We zijn maandag begonnen met Bitstrips.com.
We moesten een stripje maken over onze verwachtingen van de nieuwe minor. Hieronder zie je mijn strip.
Zoals je ziet weet ik op het eerste plaatje nog niet zo veel van de computer af.
De computer staat in het klaslokaal en ik weet niet goed wat ik er mee moet
doen. Op het tweede plaatje zie je dat ik les krijg. Ik verwacht veel ideeën te
krijgen om mijn lessen beter te maken door media in te zetten. Dit zie je op het
derde plaatje. Ik geef enthousiast les en de kinderen vinden het leuk en leren
hier van.

Gebruik in het onderwijs.
Niet alleen is bitstrips.com een leuk en makkelijk middel voor studenten, ook kinderen kunnen hier goed mee aan de slag. Bitstrips heeft bijvoorbeeld ook een functie voor klassen. Elk kind uit de klas kan zichzelf maken als stripfiguur en er kan een klassenfoto gemaakt worden en andere leuke dingentjes. Je kan je instructie bijvoorbeeld geven in de vorm van een stripje, een leuke variatie die kinderen enthousiast maakt.
 
 
Vandaag zijn we aan de slag gegaan met timerime. Hieronder staat mijn timerime, waarin ik alle ontwikkelingen op het gebied van media laat zien die plaats hebben gevonden in mijn leven, waarvan ik het mij nog kan herinneren.
Timerime is een handige tool voor bijvoorbeeld de geschiedenisles of om kinderen tijdsbesef aan te leren. Ook kan timerime gebruikt worden op kleinere schaal, om de kinderen bijvoorbeeld op een leuke manier over hun weekend of vakantie te laten vertellen. Mijn timerime is erg simpel, maar je kan het zo uitgebreid maken als je maar wilt. Neem snel maar eens een kijkje op www.timerime.nl