Vandaag op stage moest ik weer een tool uitproberen. Een tool is het niet geworden, iets anders zeer interessants zeker wel! Ik heb de kinderen aan het bloggen gezet, en wel met Weebly! In de methode Natuniek zijn we nou aan het werken met het hoofdstuk 'communicatie'. In de extra les mochten de kinderen een website bouwen. Mijn mentor heeft de lessen maar overgedragen aan mij zodat ik hier creatief mee aan de slag kon.

Kinderen vinden werkboeken invullen saai! Dat is ondertussen wel duidelijk. Hier wilde ik dan ook iets anders voor vinden. Aangezien de volgende les over 'weblog' ging en de extra les over het bouwen van een website, heb ik ervoor gekozen om de kinderen meteen al aan het bloggen te zetten. Ik heb klassikaal een instructie gegeven over hoe het allemaal moest, ik heb een voorbeeld site gemaakt op het digibord zodat de kinderen het stap voor stap kunnen zien. Vervolgens heb ik ook een brief uitgedeeld met daarop stapje voor stapje hoe het werkt.

Toen heb ik een les gegeven over 'de tv', met proefjes en uitleg. In plaats van het werkboek invullen heb ik de kinderen de opdracht gegeven om er een blog over te schrijven. Deze opdracht zit in de weektaak omdat er niet genoeg computers zijn voor alle kinderen. Nu mogen de kinderen zelf kiezen wanneer ze inplannen om de website te gaan maken. Ik ben heel erg benieuwd naar de blogs van de kinderen! Volgende week gaan we er verder mee aan de slag!
Bernolf
6/8/2012 16:17:08

Dit is nu een mooi voorbeeld van hoe je TPACK gaat toepassen. De T is niet meer het doel op zich. Gaaf idee om de kids zelf te gaan laten bloggen ipv erover te vertellen. Zo ervaren ze wat het is en hoe het werkt. Het is try, do, check en act.
Je kunt hier goed de theorie die we hebben besproken de afgelopen weken aan koppelen. Niet alleen TPACK, maar ook mediawijsheid, de verschillende soorten van gebruik etc.
Dat zou je verhaal ook krachtiger maken in het waarom je dit doet.
Ben erg benieuwd naar de uitkomsten. Misschien ook eens overleggen met Maarten hoe hij het bloggen aanpakt in zijn groep.

ReplyLeave a Reply.