Waarom ben ik nou eigenlijk gaan bloggen met de kinderen?
Het is natuurlijk erg leuk om te doen, maar leuk is niet genoeg...

Mijn hoofdvraag voor mijn onderzoek gaat erover hoe ik kan zorgen voor intrinsieke motivatie. In dit artikel van Hans van der Loo kun je lezen over motivatie 3.0. Dit is de soort motivatie die ik wil zien bij kinderen!
Tijdens het bloggen mogen de kinderen zelf weten wat ze schrijven. Ze hebben van mij een aantal richtvragen gekregen omdat het andres te moeilijk wordt voor kinderen uit groep 6. Het gevoel van autonomie wordt dus zeker aangesproken. De kinderen zijn verantwoordelijk over hun eigen site. Ook kunnen ze hun eigen visie hierin kwijt. De kinderen mogen van mij (graag zelfs!) schrijven over hoe ze over de onderwerpen denken, wat ze van de lessen vonden. Ook verbinden kan ik wel plaatsen in het bloggen, diversiteit benutten. Veel van de kinderen die geblogd hebben, zijn op zoek gegaan naar filmpjes, foto's en andere diverse dingen. Meesterschap houdt in dat kinderen hun sterke kanten erkennen en zichzelf kunnen verbeteren. Dit komt terug in het bloggen doordat we elkaar feedback zullen gaan geven. Hierdoor kunnen kinderen zich daarna weer verbeteren.

"Zet leerlingen op een slimme manier in bij de implementatie van ICT en sta versteld van de opbrengst voor uw school! Dat is in één zin de boodschap van deze publicatie."  (zie hiervoor: artikel kennisnet)

Hoe kun je ICT beter laten implementeren op een basisschool dan door kinderen zelf ICT te laten maken? Ik laat de kinderen bloggen, dus ze zijn in principe ICT aan het implementeren, zonder dat ik er iets mee te maken heb. Zoals de titel van het artikel al zegt, "Gebruik de ict-leer-kracht van leerlingen, Leerlingparticipatie versnelt het gebruik van ict op school.", moet je de ICT skills van de kinderen gebruiken!



Leave a Reply.